Friday, June 10, 2011

Tutorial tab menu


Ass'kum.First time jugak buat tutorial ni tapi ia amatlah mudah.Ok,ini tuto tab menu,takda pakai gambar ye.Kalau nak tab menu ada gambar search di google.Ada faham?Ok,mari kita mulakan.

1.Dashboard------>Design------>Add a gadget------->Pages


2.Kecilkan bukak------->Posting-------->Edit pages------->New pages

Nota:Kalau dia cakap macam ni:pilih Leave this page

3.Title,tulis title nanti ia akan muncul di atas tab menu.Lepastu,tulis2 lah ye,nanti boleh edit.

4.Publish Page-------->Pilih blog tabs------->Save and publish-------->Bukak balik window yang kita kecilkan tadi.Kalau tertutup bukak Design------->Edit pages

5.Title biarkan,kalau nak tukarkan ke tab menu,tukarlah.

6.Tick automatically add new pages when they are publish

7.Kalau nak ada tab menu home,tick.Kalau taknak jangan tick.Tick title yang korang buat untuk tab menu tadi,kalau korang taip About me,tick about me.

8.Save

9.Jangan view blog dulu,kalau dah letak bawah header.Boleh view blog.Kalau nak tambah new tab menu ulang step tadi.

10.Save and view blog.

Selamat mencuba.

Nota:Ada tak yang atas tu,Gambar Elmo dan Nemo.Cuba klik. =))


Like ? Just click the button :D