Wednesday, June 29, 2011

P.R.O.B.L.E.M

Assalamualaikum..........

Lama dah Afiqah tak update blog kan?Afiqah ada kerja,jadi sekarang Afiqah nak mintak tolong.Nak tanya kenapa Elmo atau Nemo poo and pee darah ek?Kenapa?Siapa yang ada pengalaman kucing mcm ni tolong lah ye.Kalau nak medical check up kat vet slalunye berape ye?

Please.

Nota:Harap dapat membantu.


Like ? Just click the button :D

Friday, June 17, 2011

It's a dinner time!

Assalamualaikum.EN makan "special food" lagi. Jom kita tengok gambar EN makan "dinner".

Pandangan dari atas,dua ekor anak kucing yang berumur 5 bulan sedang makan ikan dan nasi.
Mereka makan dengan lahapnya kerana lapar.
Mereka tidak lagi makan jika ikan sudah habis.
Nemo sedang makan ikan dan nasi.

Ini senarai makanan yang EN makan:

1.Cat food
2.ikan
3.Nasi

Kalau cat food,EN suka makan.Kalau ikan pulak favourite diaorang.Nasi,cuma Nemo yang makan.Kalau makan ikan,dapat jimat cat food.

Makanan cat food EN setahun:

RM240.00
26 kg 400 g(kalau percuma 50g jadi 26 kg 400g,kalau tak ada free 50g 26 kg setahun)

Seminggu:

RM4.30/RM5.00
500g free 50 g

Sebulan:

RM20.00/17.20
2 kg 200g

Kalau kucing korang mcm mana?Cuba kira,dan ceritakan, :p

Ok,bye.




Like ? Just click the button :D

Thursday, June 16, 2011

Latest Picture of Elmo and Nemo 11

Assalamualaikum,wah dah sampai part 11,umur dah 5 bulan.Chaiyok2 EN*tiba2
Ok,mari kite tengok gambar.

Waktu ni,Nemo sedang "mengurut" Elmo.hehehe.
Budak yang kenyang selepas makan "special food" iaitu ikan campur nasi.Elmo makan ikan,Nemo makan nasi.Bukan isi ikan tetapi kepala ikan.Krop2 dia makan.Lepas bagi makan barulah senyap.Huh!Lega.
"Basuh tangan".Jilat2.Yang ini lepas makan EN mesti "basuh tangan".
Dah makan mesti minum,nanti tercekik.hehehe.

Ok,until here,nanti update lagi,bye.

Like ? Just click the button :D

Friday, June 10, 2011

Blog yang suka update

Haiiiiiiii.....Ni senarai blog yang suka update,bukan blog tapi tuan blog.hehe

1.Cik tedi dengan blognya Kadangkala Diam Itu Adalah Lebih Baik


Cik Tedi kalau update blog memang 3 hingga 4 post sehari.Blog ni famous tau.Contohlah kalau saya jenguk blog dia tengok orang 21 org online termasuk saya.cayalah.

2.Blog GT Hans dengan blognya ~ShomeyShayang~


Blog ini mengisahkan tentang kucing2nya.Jenguk2 lah blog ni ye.

3.MM dengan blognya meowwmania.


Blog ini juga tentang kucing2nya.

4.Sharz dengan blognya Sharz and Catz


Blog ni mengisahkan tentang kucingnya iaitu Moja dan Baby.

5.Phat Lady dengan blognya Phat Cat with Phat Lady


Blog ini mengisahkan tentang kucing2nya iaitu

Chello
Rusty
Chichi
Cheesedale
Chester
Wiwi

6.Rosmawati Yusof dengan blognya iaitu Rosmawati Yusof


Blog ini mengisahkan tentang kucing2nya iaitu

Abg Madan-Ramadan
Nia dan Merah

Ok,until here.




Like ? Just click the button :D

Latest Picture of Elmo and Nemo 10

Assalamualaikum.Sambungan ke10.

Si mata bulat
Nemo
Pandangan dari atas kandang.
Jilat2.

Sekarang ni,kalau nak tengok Latest Picture of Elmo and Nemo full version klik Tab menu Gambar Elmo dan Nemo ye.Sampai di sini saja.





Like ? Just click the button :D

Tutorial tab menu


Ass'kum.First time jugak buat tutorial ni tapi ia amatlah mudah.Ok,ini tuto tab menu,takda pakai gambar ye.Kalau nak tab menu ada gambar search di google.Ada faham?Ok,mari kita mulakan.

1.Dashboard------>Design------>Add a gadget------->Pages


2.Kecilkan bukak------->Posting-------->Edit pages------->New pages

Nota:Kalau dia cakap macam ni:pilih Leave this page

3.Title,tulis title nanti ia akan muncul di atas tab menu.Lepastu,tulis2 lah ye,nanti boleh edit.

4.Publish Page-------->Pilih blog tabs------->Save and publish-------->Bukak balik window yang kita kecilkan tadi.Kalau tertutup bukak Design------->Edit pages

5.Title biarkan,kalau nak tukarkan ke tab menu,tukarlah.

6.Tick automatically add new pages when they are publish

7.Kalau nak ada tab menu home,tick.Kalau taknak jangan tick.Tick title yang korang buat untuk tab menu tadi,kalau korang taip About me,tick about me.

8.Save

9.Jangan view blog dulu,kalau dah letak bawah header.Boleh view blog.Kalau nak tambah new tab menu ulang step tadi.

10.Save and view blog.

Selamat mencuba.

Nota:Ada tak yang atas tu,Gambar Elmo dan Nemo.Cuba klik. =))


Like ? Just click the button :D

Kalau Saya dapat RM300



Assalamualaikum.Ini 1st time tau Afiqah masuk contest,jadi kali ni Afiqah masuk contest "Kalau Saya dapat RM300"Wah banyakkan?Jadi,Afiqah nak cerita Kalau Afiqah dapat RM300 apa yang Afiqah nak buat dengan duit tu.Ok,mari kita baca.

Kalau Afiqah ada duit RM300.00,Afiqah akan beli pasir kucing.Bajetnya RM20.00.


Lepastu,Afiqah nak deworm and vaksin kucing Afiqah.Deworm kosnya RM10.00.Tujuannya ialah membuang cacing2 yang ada di dlm perutnya.Untuk kesihatannya jugak.

Vaksin pulak RM100.00 untuk dua ekor kucing.


Tujuan vaksin ini untuk menyuruh kucing melawan penyakit tetapi bukannya melindungi 100%.

Cuba kita kira.

RM20.00+RM10.00+RM100.00=RM130.00

Baki:RM170.00

Baki tu Afiqah nak beli kandang kucing yang lebih besar.


Kan kucing ni membesar jugak,jadi kandangnya mesti lebih besar kan?Ok,sampai di sini saja.Afiqah nak tag 3 orang kawan iaitu:


Nota:RM300.00




Like ? Just click the button :D

CATS SPEUTERING DAY JB

Hello guys,siapa nak kembirikan kucing di JB?KTAJ mengadakan ia di JB.untuk maklumat lanjut pergi sini.

Bacalah ye.Tapi,program ni hanya untuk kucing baka kampung sahaja.Ok,bye.


Like ? Just click the button :D

Thursday, June 09, 2011

Elmo and Nemo main

Assalamualaikum.Ni video EN main penyepit baju.Ini video tu:




video

Nota:Nanti nak topup makanan EN.

Like ? Just click the button :D

Monday, June 06, 2011

Header baru

Salam mualaikum.

Blog ni dah ada header baru,header ni Afiqah dah puas.Kalau korang nak buat jugak buat sini:Click me.Ok,cuba korang translate ni:

Do it=

Chair red bear red=

Jawab jangan tak jawab.Hehehe.


Like ? Just click the button :D

Sunday, June 05, 2011

Info tentang kucing

Assalamualaikum.Today,kita tengok info tentang kucing yaitu

Kucing boleh mengawal tekanan darah tinggi?

Linknya di sini

Kucing boleh bercakap?

Linknya di sini

OK,kalau ada info nanti Afiqah tulis lagi,bye.

Nota:


Like ? Just click the button :D

Latest Picture of Elmo and Nemo 9


Assalamualaikum.Lama dah tak tengok Latest Picture EN kan.OK,hari ni kita sambung yang ke9.


Huh.Penatnya lepas lari satu rumah.EN terlepas lagi,jadi mereka bukan nya reti nak duduk diam.

Rasa nak tidurla............




+ =

Hehehe :p

Semua gambar diambil pada 3 Jun 2011

Nota:=))



Like ? Just click the button :D

Wednesday, June 01, 2011

Aksi Elmo dan Nemo apabila dilepaskan dari kandang

Assalamualaikum.Hari ni,kita tengok aksi EN apabila dilepaskan dari kandang.Mula2,kita tengok gambar,gambar ada 1 je. :p
Tengok Elmo tu.



Dah tengok,layan video ni.



video video

Ok,nanti kita tengok lagi.Bye.

Nota:=))

Like ? Just click the button :D

Gambar Elmo Nemo

Assalamualaikum.Hari ni kita tengok gambar Elmo Nemo melalui depan pintu.Ok,let's see it.

Mama:Elmo.Kenapa kamu macam tu Elmo?
EN:Hai.
Mama:kan sakit kepala kamu nanti.

Kandang Elmo Nemo dekat pintu tau,kalau tak percaya tengok gambar ni:

|

|

|

|

V


Tengok,mereka berdua suka tengok luar.

Elmo........Nemo............

bye...

Nota:Nak tanya kucing boleh makan sayur tak?




Like ? Just click the button :D

Geram betul

Assalamualaikum.

Tengok tajuk pun dah tahu kan,jadi apa yang mama EN geramkan ni?Ha,macam ni cerita dia.

Kelmarin(31/5/2011)dan hari ni(1/6/2011) Elmo dan Nemo asyik terlepas je,biasalahkan EN ni bukan kucing yang dilepaskan dari kandang.Jadi,ramai yang tanya "kenapa EN tak dilepaskan?"Afiqah ada jawab kan?So,hari ni kita tengok satu video apabila EN terlepas.Ni lah jawapan kenapa EN tak dilepaskan.Ok,jom kita tengok.
Align Center


video

Dah tengok?Saya pun kelam kabut dalam video tu kan?Ni senarai tempat yang selalu EN pergi kalau terlepas dari cage.

1.Dapur
2.Dekat pasu bunga(kertas)
3.Di bawah almari sudut
4.Bawah meja
5.Bawah kerusi
6.Atas kerusi(port baru)

waktu Elmo atas kerusi,dia comel sangat saya terus tangkap dia,tapi tak ada dalam video okey!Ok,sampai di sini saja.

Nota:

Like ? Just click the button :D