Saturday, July 30, 2011

I have adoption cat!REALLY?

Assalamualaikum.Tengok tajuk,ada maksud tersurat dan tersirat!EH!apasal pulak belajar bm ni?Ala,suke2 je.K la.Camni cerita nye.Mengambil masa 1 jam untuk membaca cerita ini~haha~

2 minggu yg lepas,Waktu tu sedang belajar,(kat school).And then,terdengar bunyi anak kucing mengiau,semua org diam.Bising sangat.Rupa-rupanya ada ank kucing di tahun 4.Semua budak berebut nak kan kitten tu.Pada waktu rehat,saya dan kawan tanya budak darjah 4,"mana kucing tadi?"budak tu jawab"ada kat kelas.saya jawab balik"ow."

Fiqah dan kwn terus pergi darjah 4.kitten tu ada dlm kotak,terus confuse tak tahu anak siapa,Tompok atau Putih,ingat lagi ke?Kalau tak ingat,ceritanya di sini.Terus buat spot check,sah anak Tompok!Anaknya 3 ekor.After that,loceng pun berbunyi,ank kucing tu mereka yg uruskan.Waktu balik,tanya lagi,"mana kucing tu?"She answer,"dah bagi kat cikgu."Terus jawab,"ok,good job."(haha)

Friend and I go to teacher room.Tapi,cikgu tu takde.Cari2.Cikgu tu ade.Terus panggil,

Friend & I:Cikgu!

Teacher:Ape?

Friend & I:Ada tak budak darjah empat bagi cikgu anak kucing?

Teacher:Ada,kenapa?

Friend & I:Tengok boleh?

Teacher:Tengokla,tu bukan kucing cikgu pun.

Friend & I:Yeay....Jom.

Haha,lawak tak?(tetiba).Tengok kitten tu ada dlm kotak.Kite pegang2.Dah main ngan kitten tu,kami pun pulang.

Keesokkan harinya,kucing tu dah takde.Rupa2nya cikgu lain yg ambil.Nasibla cikgu tu tinggal kat kuarters je,dpt jenguk2.Seminggu berlalu,tiba2 kitten tu takde.Rupa2nya kitten tu kat kuarters depan rumah cikgu tu,tahu siapa yg cakap?Saya ada spy,haha.Tipu je,ni ha,Fiqah ada kwn,die berjiran je dgn cikgu tu,sebab tu die tahu.Tahu siapa yg letak?Cikgu tu yg letak.Kuarters tu kosong.

Seminggu lagi berlalu.Adalah,sorang cikgu ni,die sebelah rumah je ngan kuarters tempat kucing tu tinggal.Die suruh kami hantar barang,kami pun ikutlah.Dia cakap"kat sebelah rumah cikgu ada anak kucing tau.""Dah lama dah kami tahu cikgu."Setelah sampai di rumah cikgu,Kami pun pergilah ke sebelah.

Kami ni bestfriend.(B.F.F.)Tiga org.Fikah,Laila dan Asiah.Asiah lah yg jadi reporter tu,sebab die depan rumah kuarters tempat kitten tu tinggal.Kitten tu ada 3 ekor:

1)Sulung,warna Putih

2)warna Oren

3)Bongsu,warna hitam.

Kami tiga b.f.f ada tiga org so kami pun bagikan kucing tu,masing2 tanya tarikh lahir.

Laila:22 Oktober 2000

Asiah:23 Oktober 2000

Afiqah:26 Disember 2000

Tengok!Afiqah paling muda,mereka berdua sehari je beza.Kami pun bagi la kitten tu.

Laila:warna Putih

Asiah:Warna oren

Afiqah:warna hitam

Kami pun kemas2 la rumah tu,yg Afiqah punya(warna hitam)sakit mata,teruk sangat.Yang warna Putih dgn Oren,takde masalah.

Dah kemas2,main ngan kitten,kami pun pulang,mak kucing pun ada.(Tompok)Kesian Tompok,tak dilayan,kami layan kitten je.haha!(gelak jahat!)

2 hari berlalu,sebab hari tu hari Rabu.Hari Isnin pulak,tak salah saya la,pada minggu tu atau minggu lepas saya tak school coz fever.kwn cakap,"kucing tu ada dlm kelas kite"

Saya:"yeke"?

Laila:"Ye."

Dah sampai kat class.Memang benar kitten ada.Cikgu yg punye tu takde,die pergi kursus.Dari hari tu,hari tu adalah minggu ini,kami main kitten tu,waktu belajar pun main.Sampai kena marah dgn cikgu sebab tak pay attention.(betul ke eja ni?kalau salah betulkan ye. ^ _ ^).

Kitten tu dah jadi adoption kami tiga B.f.f.

Ada sekali Asiah marah sebab ada kwn saya yg lain bagi die mandi.Dia cakap kat Fyqah je.Die naik angin coz kwn saya yg sorang lagi cakap tu kucing die.

Lepas tu,kelmarin 29 Julai 2011,cikgu tu balik daripada kursus.Die suruh kami hantar balik kitten tu.Pada hari tu jugak,Afiqah ada bawak ubat mata untuk kitten warna hitam.Tapi,tak sempat,Asiah dah hantar balik.Die tak berani nak ambik lagi kitten tu,maka berakhirlah kisah adoption kitten kami.Tapi,nanti nak cuba jenguklah.

Tapi,cikgu tu tak tahu yg kami bertiga yg jaga.

K la.bye.panjang sangat en3 ni.da.........

Like ? Just click the button :D

Tuesday, July 12, 2011

Latest Picture of Elmo & Nemo 13

Assalamualaikum.Latest Picture of Elmo & Nemo 13.Hehe,jom tengok.
Ini Elmo,siapa tak kenal?angkat tangan!Budak ni comel tapi bila mandi ataupun nak makan mulut bising dan bertukar menjadi garang dan obses!
Tetapi,bila dah penat meraung duduk mcm tu lah dia.Sambil mengiau dekat kita dgn suara yang lemah longlai.

Elmo syg Nemo.Nemo syg Elmo.Kami selalu bergurau bersama.Best tau.
Ehehe,comel kan?Penat.

Elmo si mata bulat,
Elmo si badan gemuk,
Elmo si comel.Cak!HEhe.

Latest update from EN:Yang sakit haritu dah baik dah.Sekarang ni masalahnye kutu.Haritu,pergi market bahagian haiwan.Nak cari makanan EN,jumpalah syampu Machiko untuk hilangkan kutu,harganya RM12.90 sebotol tapi Afiqah tak beli sebab ada cara lain tak nak hilangkan kutu di badan kucing selain daripada mandikan dengan syampu kutu?Hope you can solve it.



Like ? Just click the button :D

Friday, July 08, 2011

PHOTOGENIC PETS CONTEST

Assalamualaikum.Ni kali ke4 dah Afiqah masuk contest,so kali ni Afiqah masuk contestPhotogenic Pets Contest.Let'start.

Ni bannernye.


Kalau mcm ni nak tidurlah tu.Comel kan? :D

Huh!malasnye............

Ok,dah selesai Afiqah nak tag 2 org blogger iaitu:

Tarikh tutup:14 Julai 2011

Like ? Just click the button :D

Gambar Elmo dan Nemo 2

Assalamualaikum.Mari kita tengok gambar EN relax.
Wah,bestnya Elmo baring relax je.Sampai terjelir lidah.
Nemo pulak duduk atas badan Elmo,relax je.
Tengok tu.

Yang anak panah tu menunjukkan benda yg Afiqah suka main,best lembut tau.Kalau tangan E/N keluar dari cage saya mesti main.

Signature:

Like ? Just click the button :D

Wednesday, July 06, 2011

Cat show at Kuching,Sarawak,Malaysia,Dunia

Assalamualaikum.

Tajuk lawak je kan,hehe.Ok,dekat negeri Afiqah tinggal ada buat cat show.Berlangsung pada 15hb October 2011,for further information click here.

Afiqah nak masuk sekali tengok harga.hmmm......tak jadi lah,hehe,k bye.


Like ? Just click the button :D

Monday, July 04, 2011

Latest Picture of Elmo & Nemo 12

Assalamualaikum.Mari kita tengok sambungan Latest Picture of Elmo and Nemo,dah episod 12.banyak jugakkan,hmmm...........Jom,bla3.


Tangan Elmo.Stokin.


Jilat2.
Adik main dgn Elmo.
Kesian anak mama.

Latest update from EN:

Yang sakit IALAH Elmo,sekarang kencing Elmo sudah baik,jadi mcm mana.beri ubat ke tak?hmmm.renung2kan dan selamat beramal!=))




Like ? Just click the button :D

Friday, July 01, 2011

Di kampung(At village)

Assalamualaikum.

Kelmarin Afiqah janji nak buat entry EN di kampung,so inilah gambarnya.

Waktu ni,dia masih sesuaikan diri,EN famous amos masa tu,:p sebab banyak org tengok.Pastu,ada budak ni kan, dia cakap macam ni:Apasal kau pegang,nanti dia gigit.

Saya:Ni kucing aku,kau apasal?
Budak:Diam.
Saya:Yang kau pegang tu apasal,tadi cakap nanti kena gigit.
Pastu,ada budak lain cakap.
Budak Jawab:A'a lah,tadi cakap nanti gigit.Macam2 lah kau ni.


Dah tengok gambar,kita layan video EN di kampung.


video video



ok,BYE2.NANti kan poST terBARU.






Like ? Just click the button :D

Balik kampung oooo.........balik kampung.

Assalamualaikum........

Apasal tajuk balik kampung oooo...........balik kampung.Nak balik kampung ke?Taklah,dah balik dah.Jadi,EN bawak lah.Iye lah,tak kan nak tinggal je kat rumah,nanti mati pulak dia.

EN pun bawak,carrier takde,nak beli org tak bagi,bila dah cemas mulut pot pet2.So,kita pakailah kotak.Pakai kotak pertama,buat lubang,dapat jugak keluar,lepas tu hangin dah.Pergi lagi ke kedai,minta kotak.Nasib ada.Buat lubang,letak EN dlm kotak.Keluar lagi,hangin lagi,geram betul,rasa nak picit je EN ni,geram.Argh....

Terpaksa mengalah,bawak je lah guna tangan,saya bawa Elmo,adik bawak Nemo.Tapi,saya tak kasi adik saya bawak,nanti terlepas pulak.Dah tu,ayah yang pegang.Mulut,hmmm,bising betul.Dah sampai kereta,adik pegang Nemo.Mulut dia mcm carik nafas je,terus tiup muka dia hilang.Lepastu,buat lagi,takut lah.

Mesti sesak nafas nih.Lepas tu,mak sampai kereta,bawak kotak ke2,letak dlm tu,akhirnya dpt juga.Yihaa,tapi miaw2 je EN.Dah lama perjalanan,ada lah tengok mereka dlm kotak tu,tiup2 lagi sebab mulut dia buka2 je.

Dah tu,kita ambik gambar EN dlm kotak.Jom,kita tengok.

|
|
|
|
|
|
|
|
V



Nak tidur.Akhirnya,sampai rumah nenek.Dekat rumah,ada kawan mak saudara.Dia ada bela kucing,jadi dia tahu segalanya,so dia tolong letak EN dlm cage.Pastu,belek2 badan EN,tengok ada kutu,hmm,memang sah EN kena kutu.

Jadi,nak wat camne kan,nanti kita beri mandi EN.Ok,nanti tengok gambar EN di kampung.Bye.




Like ? Just click the button :D

So?

Assalamualaikum.

Tentang entry PROBLEM tu,Afiqah dah dpt jawapan apabila tanya dengan pakcik google.kalau tak caye cuba search kat bawah ni:







taknak search,baca ni je:


mungkin E/N kena batu karang,so nak bawak gi vet lah?kalau bawak gi jumpa vet,berapa vet charge?Ada lagi 1 masalah,EN dah kena kutu!!Jadi mcm mana?mandi dengan syampu kutu je ke?

Harap dpt membantu,tqvm.Bye.

Like ? Just click the button :D